V nějaké moudré knize jsem kdysi četla, že každý den bychom měli mít nějakou malou radost (sklenku dobrého vína, setkání s přáteli, další doplňte podle libosti :)). A já jsem si dneska udělala radost nikoli malou, ale přímo obrovskou...

To máte tak, u nás v Jyväskyle (jak krásně se to píše- už to není tam někde daleko ve Finsku, ale u nás! :)) všichni jezdí na kole. Obzvlášť to platí pro studenty. Já a Monča jsme kolo marně sháněly čtyři dny. Všude bylo vyprodáno nebo byly k dispozici stará rezavá drahá kola, na kterých bychom se bály někam jet. Navíc tady kvete černý obchod s koly. Mám takové podezření, že překupníci kola kradou a potom prodávají a tak pořád dokola...a asi je to podezření oprávněné.

Myšlenka, že bych si kolo od takového překupníka koupila, se mi moc nelíbila, ale vypadalo to, že mně ani Monice nic jiného nezbyde. Dnes ráno jsme se po zprovoznění našich finských simek rozhodly, že zkusíme obvolat pár obchodníků, na které máme čísla od holek z Chorvatska a od naší tutorky. Jeden z nich nám oznámil, že má k dispozici několik kol, každé za 80 €.  Mně to přišlo zbytečně drahé, ale Monča mě snadno přesvědčila (ani nevěděla, že mě přesvědčuje, tak snadno to šlo :)), že levnější kolo už asi neseženeme.

Po krátkém bloudění po Jyväskyle jsme přišly k udržovanému domku, ve kterém nás vítal majitel obchodu a půjčovny kol v jednom. Nejenom, že jeho firma byla registrovaná a my tudíž měly jistotu, že naše kola nebudou kradená....navíc nám nabídl dvě nádherná kola k pronájmu. Dva studenti se mu asi dvě hodiny před naším příchodem měli ozvat a potvrdit pronájem kol, ale neudělali to....naštěstí. :)

Takže teď máme ty nejskvělejší kola, jejichž pronájem je za 69 € (plus 30 €, která dostaneme po vrácení kol), jejich servis je v ceně, jízda na nich je bezpečná, určitě nejsou kradená a navíc v prosinci nemusíme řešit kam je dáme a komu je prodáme. A taky mají super koše na kabelku nebo batoh. Prostě...jen si na ty naše krásný kola vzpomenu, mám velikou radost. :)

Posuďte sami, nejsou prostě super? :)

P. S. A o párty, na kterou jsme se chystaly, zase někdy jindy. Kola prostě mají přednost! :)