Čas tady ve Finsku ubíhá tak nějak rychleji. A není to jenom tím, že hodiny tu ukazují pořád o hodinu víc než v mojí rodné krajině. :)

Jsem tu už šestý týden a ten s sebou přinesl období návštěv z ČR. A hned ta první je pořádná pecka. Přijede totiž Honza. A protože moje mamka a taťka chtěli přijet taky a bojí se cestovat bez znalosti angličtiny, bere je Honza s sebou. :)

Najednou mi došlo, že pokud si mezi uklízením (to kvůli mamce :)) a zkrášlovacími procedurami (to zase kvůli Honzovi :)) nenajdu čas na napsání tohoto příspěvku, už nikdy ho nenapíšu. A to by podle mě byla pořádná škoda.

Musím vám totiž něco říct:

ZJISTILA JSEM, ŽE TALLINN JE JEDNO Z NEJKRÁSNĚJŠÍCH MĚST, VE KTERÝCH JSEM KDY BYLA. TAK AŽ NEBUDETE VĚDĚT KAM NA DOVOLENOU, NEVÁHEJTE A JEĎTE SE PŘESVĚDČIT NA VLASTNÍ OČI. :)

Toto hlavní město Estonska (ano, už si ho nepletu s Vilniusem a Rigou :)) má ohromné kouzlo. Staré město je plné nádherných zákoutí, cenově dostupných a přesto příjemných hospůdek a hostelů, milých lidí a krásných historických památek. Stalo se mým cestovatelským snem. Snad se tam ještě někdy vrátím. :)

Město je pro turisty a jejich dovolené jako stvořené. Například informační centrum nabízí zhruba dvouhodinovou prohlídku města plnou zajímavých a někdy i vtipných informací (pozor, to všechno zadarmo!). Mám podezření, že slečna průvodkyně studuje nějakou divadelní školu a specializuje se na komedie. Neskutečným způsobem nás seznámila s historií Tallinnu, tj. i Estonska. Nevěřili byste, kolik toho má estonská historie společného s tou naší.

 

Kromě prohlídky jsme si nenechaly ujít ani pohled na město z kostelní věže, výborné jídlo a samozřejmě nakupování. Některé věci jsou tady i o polovinu levnější než ve Finsku. :)

To důležité už jsem vám řekla/napsala. Tak se jdu ještě chvilku těšit na zítřejší shledání s "těmi mými" a pak šup do postele. Mít v jednom malém studentském pokoji na devět nocí další tři lidi asi nebude to pravé ořechové pro klidný a ničím nerušený spánek (obzvlášť, když taťka pořádně chrápe!). Tak dobrou noc. :)